WASHINGTONI ISPOR KONFERENCIA – BESZÁMOLÓ

ispor_washington

2016. május 21-25. között került megrendezésre az ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research) 21. Nemzetközi Kongresszusa és továbbképzése (21st Annual International Meeting) az Egyesült Államokban, Washingtonban, melyen a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségbiztosítási Intézet képviseletében Prof. Dr. Boncz Imre, Csákvári Tímea és Vajda Réka vettek részt.

A tanulmányút elsődleges célja a nemzetközi együttműködés kiterjesztése, és a jelenét erősítése volt.

A rendezvény keretében 2016. május 23-án hétfőn (7.30-8.30) ülésezett az ISPOR Central and Eastern European Network, melyen áttekintésre kerültek a közép-kelet európai országok közötti együttműködési lehetőségek, az egyes képző műhelyek jövőbeni kooperációjának potenciális területei.

2016. május 24-én kedden (14.45-15.45) ülésezett az ISPOR Value in Health Regional Issues folyóirat szerkesztőbizottsága. Társ-szerkesztőként a kelet-európai térséget Prof. Dr. Boncz Imre (Pécsi Tudományegyetem), a Dél-Kelet Európa, Közel-Kelet térséget Dan Greenberg (Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva, Israel), míg a nyugat-Ázsiai régiót Mohamed Izham b. Mohamed Ibrahim (College of Pharmacy, Qatar University, Do-ha, Qatar) képviseli.

2016. május 24-én, kedden került megrendezésre (18.15-19.15) az ISPOR Central and Eastern European Network Forum, amelyen a Közép-Kelet Európai országok munkatársai vettek részt, elősegítve a felsőoktatási intézmények kutatóhelyei együttműködések kialakítását, erősítését. A fórumon minden alkalommal egy, a tagországok számára fontos és hasznos témakört tárgyalnak, vitatnak a résztvevő előadók és hallgatóság. Idén a többszempontos döntéselemzés (multi-criteria decision analysis) Közép-Kelet Európában való alkalmazhatósága kapta a fő hangsúlyt.

A konferencia során számos más, egészség-gazdaságtannal, egészségügyi technológiaértékeléssel, egyes betegségcsoportokhoz köthető népegészségügyi kérdésekkel és vizsgálatokkal kapcsolatos szekció volt választható. A teljesség igénye nélkül az alábbi szekciókban elhangzott előadásokon vettünk részt:

A további szekciók, az előadások címeivel együtt az ISPOR honlapján megtekinthetők.

Idén a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar 25 elfogadott poszterrel képviseltette magát a konferencián. A poszterek absztraktjai megjelentek a Value in Health folyóiratban is!

A bemutatott posztereink közül az az alábbi három posztere igen jelentős ISPOR elismerésben részesült (ISPOR Finalist Poster Award):

 • Juhász K., Molics B., Boncz I., Sebestyén A. PREDICTORS OF EARLY MORTALITY IN PATIENTS WITH SECOND HIP FRACTURE
 • Turcsányi K., Csákvári T., Endrei D., Boncz I. THE CAPACITY OF GENERAL PRACTICE IN HUNGARY BETWEEN 2009-2013
 • Oláh A., Bogos A., Müller Á., Pakai A., Füge K., Boncz I., Gelencsér E., Fusz K. EXAMINATION OF NURSES’ AND NURSING STUDENTS’ VIEWS ON WORKING ABROAD

Idén több mint 1800 elfogadott posztert lehetett megtekinteni Washingtonban, a fenti díj pedig a 100 legmagasabb pontszámot elért kutatásért cserébe járt.

A továbbiakban összegezzük még egyszer a konferencián való részvétel főbb előnyeit:

 • Előadások, fórumok, workshopok, poszter prezentációk az egészség-gazdaságtan, farmakoökonómia és klinikai kutatások, eredménykutatások széles spektrumán
 • Kapcsolatteremtés leendő kutatótársakkal, akár munkaadókkal is (a konferencia területén rengeteg hasonló szakmai profilú cégek standjai, kihelyezései találhatók – akik nem egy alkalommal bizony munkatársat is keresnek maguknak a konferencia résztvevői közül)
 • Elfogadott poszter prezentáció esetén lehetőségetek nyílik az ISPOR Finalist Poster Award elnyerésére
 • A poszter absztraktja megjelenik a Value in Health folyóiratban is!

A konferencián való részvételt az ISPOR hallgatói ösztöndíjakkal is támogatja.

Az ösztöndíj az ISPOR hallgatói tagjainak ítélhető oda!

E támogatással a bécsi konferenciára a régióból 10 hallgató juthat ki, és hallgatónként akár 1300 $-t (kb. 356.000 Ft!) is odaítélhetnek. Ez tartalmazza az utazás, szállás és étkezés, valamint a regisztráció költségeit. A főbb szempontok a bírálat során:

 • indoklás arról, hogyan befolyásolja a konferencián való részvétel tanulmányaidat, tudományos munkásságodat, karrieredet
 • Földrajzi távolság a konferencia helyszínétől
 • ISPOR Student Council munkájában való részvétel
 • Van(nak)-e beadott (és elfogadott) absztrakt(ok)

Az ösztöndíj iránti kérelem leadási határideje: 2016. augusztus 23.

Az elbírálás határideje: 2016. szeptember 13.

Ha szeretnél pályázni az ösztöndíjra, kattints ide!

NAGYON FONTOS!         

A támogatás csak a hallgatói ISPOR tagoknak (student member) ítélhető oda. Hogy pályázhassatok, először tagokká kell válnotok. A tagság díja éves szinten 35 $ (kb. 9500 Ft), ám számos előnnyel jár:

 • pályázhattok az európai ISPOR konferencián történő részvétel költségeinek utólagos megtérítésére
 • online hozzáférési lehetőség a Value in Health, Value in Health Regional Issues, Value & Outcomes Spotlight folyóiratokhoz
 • hozzáférést kaptok a Scientific Presentations Database-hoz, vagyis az ISPOR valamennyi konferenciáján szerepelt összes absztrakthoz (több mint 29.500 absztrakt, ezeknek több mint felében a poszter is elérhető PDF file-ban!)
 • részvételi lehetőség az ISPOR online webinar-okon, illetbe egyéb oktató jellegű videók is megtekinthetők számos témában, melyeket nagy külföldi egyetemek tanárai tartanak.

Hallgatói ISPOR tagságot ide kattintva tudsz igényelni. 

Bármilyen felmerülő kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésetekre!

Bízunk benne, hogy sikerült felkeltenünk érdeklődéseteket, és találkozhatunk Veletek, és kutatásaitok eredményeivel Bécsben!

Az ISPOR Hungary Student Chapter nevében üdvözlettel:

Csákvári Tímea
az ISPOR Hungary Student Chapter alelnöke
PTE-ETK
timea.csakvari@etk.pte.hu