META LIVE: AKADÉMIAI KEZDEMÉNYEZÉSŰ KLINIKAI VIZSGÁLATOK

A Szentágothai János Kutatóközpont kutatói egy új, saját fejlesztésű módszert dolgoztak ki, amellyel jelentősen javítható a mesterséges megtermékenyítés hatékonysága. A META ülésen a pécsi kollégák sikereinek bemutatásán keresztül arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként lehetnek eredményesek az akadémiai kezdeményezésű fejlesztések.

Miközben a gyógyszergyártók által finanszírozott humán klinikai vizsgálatok nagy számban futnak Magyarországon is, addig az akadémiai indíttatású klinikai vizsgálatok terén hazánk aktivitása jelentős elmaradásban van az EU más tagországaihoz képest.

A rendelkezésre álló tudásbázis és infrastrukturális kapacitás európai vérkeringésébe történő bekapcsolása érdekében alakult meg a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) konzorcium, melyről Kovács L. Gábor professzor tartott rövid ismertetőt.

Az akadémiai szféra által kezdeményezett fejlesztések sikerességének egyik fontos hozzáadott tényezője a korai fázisú egészség-gazdaságtani elemzések és vagy beruházásgazdaságossági vizsgálatok elvégzése. Ezek módszertanát Kaló Zoltán mutatta be, kiemelt tekintettel az orvostechnikai eszközökre és diagnosztikai eljárásokra.

Az ülésről készült élő közvetítés utólag is megtekinthető itt a bejegyzésben, illetve a META Facebook oldalán.