META ÜLÉS: GYÓGYSZER-REPOZÍCIÓ


GYÓGYSZER-REPOZÍCIÓ:
A GYÓGYSZERINNOVÁCIÓ EGYIK (HATÉKONY) ÚTVONALA


Időpont: 2020. január 30. (csütörtök) 18:00 – 20:00

Helyszín: Egészségügyi Menedzserképző Központ, 1125 Budapest, Kútvölgyi út 2.

Előadó: Prof. Dr. Mátyus Péter, Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kar Digitális Egészségtudományi Intézet; E-Group ICT Software Zrt.

Felkért hozzászóló: Tamásné dr. Németh Ágnes, OGYÉI Klinikai kutatások Főosztály

Moderátor: Dr. Zemplényi Antal, META elnök

Az elmúlt másfél-két évtizedben a gyógyszerinnováció eredményessége általában elmarad az 1990-es években nagy reményekkel bevezetett high-tech kutatási módszerek, az azóta is folyamatosan bővülő nagy jelentőségű biomedicinális ismeretek, s nem utolsó sorban, az egyre növekvő ráfordítások által kínált lehetőségektől. Ezt nemcsak az új gyógyszerek relatíve alacsony száma, s ezzel szemben a rohamosan növekvő innovációs költségek, hanem terápiájában megoldatlan nagy populációt érintő betegségek is illusztrálják.
A megújítás egyik stratégiájaként egyre nagyobb figyelmet kap a gyógyszer-repozíció (‘drug repositioning’/’drug repurposing’), ami egy régi gyógyszer új, az eredeti alkalmazástól eltérő területen (is) történő hasznosítását jelenti. Ezen az úton kisebb rizikóval, rövidebb idő alatt és kisebb költséggel lehet új gyógyszerhez jutni. A múltban a gyógyszer-repozíciós jelöltek zöme véletlen felismerések révén született. Napjainkban a jelöltek azonosítására új megközelítéseket és módszereket is alkalmaznak. A kreatív kutatói szemlélet, a klinikai megfigyelések, s az adathasznosítás külön-külön is, de együttesen különösen, egyik hajtóerejét képezhetik a gyógyszer-repozíciónak. Ez utóbbi jellegzetessége ígéretes innovációs lehetőséget kínál az akadémiai gyógyszerkutatás számára is.