ONLINE META ÜLÉSEK

Az elmúlt hetekben számos olyan témát sodort elénk az élet, amiről egy-két hónapja még nem is gondoltuk, hogy érinthet minket. A COVID-19 járvány kapcsán nagyon sok információ kering a járvány társadalmi és gazdasági következményeivel kapcsolatban, melyek sokunkat foglalkoztatnak.

Úgy gondoljuk, a META-nak, szakmai társaságként, szerepet kell vállalnia abban, hogy ebben a túláradó információözönben egy-egy témát szakszerűen és hitelesen mutasson be, illetve teret adjon értelmes szakmai diskurzusokhoz, melynek keretében az egészség-gazdaságtani szempontokat is megvitatjuk.

Ebből  megfontolásból kiindulva, és a konferencia elhalasztása miatt keletkezett űrt kihasználva az áprilisi-májusi időszakban több  rövidebb (1-1,5 órás) online META ülést tervezünk megtartani a COVID-19 járványhoz kapcsolódó témákban:

  • Veszélyhelyzeti medicina és a pandémia társadalmi-gazdasági kárai 
  • A járvány terjedésének epidemiológiai modellezése és ennek jelentősége
  • Szűrési stratégia illesztése a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedésekhez
  • A járvány várható gazdasági hatásai makrogazdasági megközelítésben

Amennyiben van javaslatuk arra, hogy a fenti témákon túl mivel lenne még érdemes foglalkozni, azt kérem, hogy a konkrét téma megadásával és a lehetséges előadó megjelölésével küldjék meg a META titkárnak a következő e-mail címre: office@metaweb.hu


VESZÉLYHELYZETI MEDICINA ÉS A PANDÉMIA TÁRSADALMI-GAZDASÁGI KÁRAI


Időpont: 2020.április 16, 17.00-18.30
Helyszín: MS Teams
Előadó:
. 
Dr. Szócska Miklós
dékán, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar
Hozzászóló: Dr. Burány Béla, oxyológus szakorvos

A COVID-19 megbetegedések okozta pandémiás helyzet egészségügyi rendszeren belül, és azon túlmenően jelentkező következményei jelenleg nehezen megbecsülhető nagyságú társadalmi-gazdasági károkat okoznak. Ezek felméréséhez meg kell értenünk az ilyenkor alkalmazható veszélyhelyzeti medicina céljait és szervezési kérdéseit, amik a járványügyi helyzet kezelését szolgálják, mind globális, mind pedig helyi színtérben.